Żywienie

Instytut Żywności i Żywienia

Zalecenia przy sporządzaniu podstawowych posiłków

 

Nasz klub oferuje swoim wychowankom cztery posiłki dziennie:

– śniadanie

II śniadanie

– obiad (zupa, II danie)

– podwieczorek,

które realizują 75 % całodziennej racji pokarmowej. Jadłospisy do klubu układane są zgodnie z zasadami prawidłowego żywienia dzieci na podstawie wytycznych IżiŻ pod nadzorem dietetyka.
Jadłospis jest zaplanowany na cały tydzień i dostępny dla rodziców na tablicy w  holu klubu. Staramy się podawać dzieciom takie posiłki, które najbardziej lubią, muszą jednak być urozmaicone i wartościowe, wykonane smacznie jak w domu.  W  ciągu dnia dzieci mają nieograniczony dostęp do wody niegazowanej.

 

ŚNIADANIE

Powinno być obfitym posiłkiem W skład powinna wchodzić zupa mleczna oraz pieczywo mieszane z masłem, serem lub wędliną oraz jajka, warzywa lub owoce. Owoce można zastąpić dżemem lub marmoladą.
Zupę mleczną można zastąpić słabą herbatą z mlekiem lub mlekiem z kakao. W jego skład powinny wchodzić: produkt białkowy jak ser, jaja, wędlina, pieczywo mieszane (chleb biały, razowy itp.) masło , warzywa, owoce. Warzywa: pomidor, ogórek, rzodkiewka lub szczypiorek.

II ŚNIADANIE

Najczęściej owoc

OBIAD

Najbogatszy w energię (kalorie) posiłek, – powinien być wysokoenergetyczny, – powinien dostarczać w odpowiedniej ilości wszystkie podstawowe składniki odżywcze (białko, węglowodany, a także składniki mineralne i witaminy), – powinien się składać z    dwóch dań: pierwszego dania: zupy przygotowanej z pełni dostępnych sezonowych warzyw i owoców; drugiego dania: którego podstawą powinna być potrawa z produktów białkowych np. z mięsa, podrobów, ryb, jaj, sera, lub tzw. potrawa półmięsna złożona z  mięsa i warzyw lub z mięsa i kaszy czy mąki- powinien zawierać dwie potrawy z  warzyw, przy czym jedną w postaci surówki, – jeżeli w skład obiadu wchodzi zupa z  dużą ilością warzyw, to wtedy w skład drugiego dania oprócz ziemniaków wchodzi już tylko jedna jarzyna. Nie należy podawać ziemniaków dwa razy np. do zupy i do drugiego dania, tak samo nie należy również podawać dwa razy kaszy czy makaronu i to nie tylko w daniu obiadowym, ale również w ciągu dnia, – jeżeli nie pokrywa zalecanego zapotrzebowania kalorycznego, tj. ok. 35% całodziennej racji pokarmowej, powinien być uzupełniany deserem (podwieczorkiem).  ZUPY  należy przygotowywać na wywarach jarskich (warzywnych)lub mięsnych z dodatkiem głównego składnika, który nadaje zupie charakterystyczny specyficzny smak. Zupy dla dzieci należy podprawiać niskotłuszczową śmietaną lub mlekiem albo masłem czy mąką – rzadko zasmażką. Zaleca się podprawianie mlekiem bądź jogurtem lub kefirem wzbogacając zupę w pełnowartościowe białko oraz wapń ograniczając udział tłuszczu.  DRUGIE DANIE  powinno składać się z produktów białkowych, najlepiej pochodzenia zwierzęcego (mięso, ryby, ser, jaja, drób), produktów bogatych w węglowodany złożone (ziemniaki, kasza, kluski itp.) oraz dodatków warzywnych (surówki, warzywa gotowane).

PODWIECZOREK

mogą to być owoce, napój mleczny lub mleczno – owocowy,

 

 

 

UWAGA:

Dzieci bez ograniczeń mają udostępnioną do picia wodę mineralną niegazowaną podawaną w naczyniach jednorazowego użytku.